Mats

Naam

Mats de Jong

Geboortedatum

15/08/1991

Geboorteplaats

Turnhout

Woonplaats

Olen

Nationaliteit

Belg (met een druppel Hollands bloed)

Lengte

189,5 cm

Gewicht

81 kg

Status

In een relatie met Elise Daems

Talen

Nederlands, English, Français, (Deutsch), (Español)

Hobbies

Skiën, basketbal, fitness, gamen

Studies/Job

PhD-Student Chemie

Favoriete banen

Poperinge, Huizingen, Machelen

Beste herinnering

Onmogelijke overwinning in de Nations Cup van het WK Indoorkarting in 2011 met de mannen van VANTRICO.

Idolen

Jenson Button, Andy Murray, Tim Duncan

Doel

Eindpodium WK Indoorkarting

WIE BEN IK?

 

Mijn naam is Mats de Jong. Ik ben geboren in Turnhout op 15 augustus 1991 en ben Doctorandus Chemie aan de Universiteit Antwerpen. Naast karten doe ik als hobby ook nog aan fitness en ben ik ook redacteur voor de Formule 1 nieuwswebsites F1-Club.be en GPPits.net. Ik ben in 2002 voor het eerst met de kartsport in contact gekomen op het circuit van Goodwill Karting in mijn woonplaats Olen.

In Olen heb ik de basis van het karten mezelf aangeleerd en na enkele jaren tijdens de schoolvakanties af en toe te gaan karten volgde in de zomer van 2005 mijn eerste race, uiteraard in Olen. Meteen een 24 uren race waarin ik in mijn eerste stint de leiding van de race kon nemen. Mijn eerste overwinning volgde een maand later in een drie uren race te Goodwill Karting.

In 2006 heb ik voor het eerst deelgenomen aan het BELKART-kapioenschap. Dit was tot halfweg 2015 het Belgische indoorkarting kampioenschap tijdrijden. In dit kampioenschap heb ik over de jaren verschillende manches gewonnen met als ultieme bekroning de Belgische titel in 2012.

In 2007 en 2008 volgde het eerste avontuur in de outdoorkarting bij DW Racing. Een sterk team opgericht door Hans Damiaens dat actief was in de Belgische Endurance Karting Challenge. Hierin reed ik samen met Christophe Van den Bogaert en in 2007 werden we kampioen in de Briggs & Stratton klasse, waarna we in 2008 ook meteen aan de haal gingen met de titel in de Rotax Max klasse. Een geslaagd avontuur dus, waar eind 2008 een einde aan kwam. In 2014 keerde ik kortstondig terug in het kampioenschap aan de zijde van goeie vriend Nick Hermans, die vooral ervaring wilde opdoen. We amuseerden ons rot, maar de resultaten bleven uit door voortdurende problemen met onze motor.

Een ander kortstondig outdooravontuur kwam er bij DM Motorsport. Ik kwam voor hen uit in de KZ2-klasse van het Nederlands sprintkampioenschap (NFK) in 2009. De pace was er meestal wel, maar op de baan was het vaak een compleet gekkenhuis waardoor ik telkens moest opgeven met schade waardoor ik slechts één manche wist te finishen. Halfweg het seizoen was het budget dan ook op en mede door de zware universitaire studies (chemie) die ik ging aanvatten is er nooit een vervolg aan gekomen.

 

De focus ging eind 2009 dan ook weer nagenoeg volledig naar de indoorkarting waarbinnen ik vanaf 2010 ook deelnam aan de Kartgrid Cup. Dit was een zeer hoogstaand kampioenschap waarin toppiloten het tegen elkaar opnamen in een echte raceformule. Na een derde plek in 2010 werd ik kampioen in 2011 waarna ik in 2012 tweede werd achter Ruben Boutens. In 2013 was het dan weer mijn beurt voor de titel, waarna Ruben de laatste titel pakte in 2014. Samen met Kristof Van de Parre won ik in 2011 en 2012 ook het teamkampioenschap.

Ook ben ik meestal actief in het wereldkampioenschap indoorkarting. Over de jaren heen zijn de resultaten op en neer gegaan, maar het hoogtepunt was zonder enige twijfel het kampioenschap van 2010 in Phoenix, USA. Hier werd ik vierde in het algemene klassement, won ik met BlueStar het teamkampioenschap en won ik met hetzelfde team de Nations Cup. Ook in 2011 eindigde ik in de top 10 en won ik samen met de mannen van VANTRICO de Nations Cup. In 2012 en 2013 reed ik samen met Ruben Boutens, Corné Snoep en Marcel Kouijzer in Team Holland en we vormden we een hecht team. Daarna nam ik echter even een pauze van het WK en miste ik de edities van 2014 en 2015 om daarna weer deel te nemen in 2016 in Italië, waar ik veertiende werd na een onvoorstelbare dosis pech tijdens de eerste twee dagen.

 

In 2015 kende ik dan een jaar met weinig races. Het wegvallen van BELKART en de Kartgrid Cup waren hiervoor de grootste reden en ik had het moeilijk om nieuwe motivatie te vinden. Die motivatie vond ik gelukkig terug bij de geboorte van een nieuw kampioenschap, Formula Karting, zeg maar gerust een BENELUX kampioenschap waarin Belgen en Nederlanders het tegen elkaar opnemen op circuits in Nederland, België en Duitsland. In de eerste editie van 2016 werd ik derde achter Ruben Boutens en Rico Haarbosch, en in 2017 hoop ik het hen wat moeilijker te kunnen maken!

Ook in vele endurance races in de indoorkarting heb ik al mooie resultaten geboekt. Overwinningen in de 24 uren van Olen en Machelen, de 12 uren van Middelburg, de 10 uren van Roosendaal worden aangevuld met nog vele andere overwinningen en podiumplaatsen.

Formule 1 fanaat

 

Met een jaar waarin mijn oud concurrent Stoffel Vandoorne full-time gaat racen kan ik niet anders dan gekluisterd voor de TV plaats te nemen bij elke race, ook al volg ik de F1 al jaren op de voet. In mijn blog zal ik geregeld mijn licht laten schijnen op interessante ontwikkelingen in de sport!

 

NBA lover

 

Naast de Formule 1 heb ik nog een grote liefde voor de NBA, wat een gevolg is van uiteraard mijn basketbalgeschiedenis. Als trouwe fan van de Philadelphia 76ers, de Orlando Magic, en natuurlijk de San Antonio Spurs volg ik de NBA op de voet. In mijn blog zal ik ook geregeld mijn licht laten schijnen op ontwikkelingen in de league!

Redactielid F1-Club.be en GPPits.net

 

Ik schrijf ook als redactielid voor twee websites, waarop je al het laatste nieuws over de Formule 1 kunt terugvinden! Lees er alles over door op onderstaande links te klikken.

Copyright 2017 Mats de Jong

CONTACT:

 

Je kan mij altijd contacteren via Facebook en e-mail. Hou ook zeker mijn Youtube-pagina in de gaten voor allerlei onboard filmpjes om up-to-date te blijven!